Hvad er en P.R.E. hest?

P.R.E. Heste – made in Spain

 

Den spanske hest er én af de mest værdsatte heste i verden. Dens styrke, ynde, blide karakter og villighed til at samarbejde med træner og rytter, kvaliteter der er blevet forædlet gennem århundreders avl, gør den fremragende til dressur og klassisk ridekunst og også som almindelig ridehest.
Det korrekte navn på den spanske hest er Pura Raza Española (P.R.E), den rene spanske race. Der er stadig ofte forvirring om navnene på hesteracer, eftersom man tidligere navngav hesten efter det område, den kom fra; kom den fra Andalusien, blev den kaldt for en andalusier, selvom den måske var en krydsning af helt andre racer. Kom den fra England, blev den kaldt en engelsk hest, selvom den måske var en friser. At så mange blev, og ofte stadig bliver, kaldt for andalusier, selvom de er af den rene spanske race, er heller ikke så mærkværdigt, og hænger sammen med, at racen havde sin vugge her. Navnet stammer fra 1567, da Felipe II grundlagde et stutteri i Córdoba for at udvikle stærke heste til militæret. Hovedstambogen blev oprettet i 1572 og er stadig under det spanske militærs ansvar, hvilket er årsagen til, at racen har været holdt 100 procent ren gennem 432 år.
Den første spanske hest kom i nyere tid til Danmark i 1994 og siden har interessen været stigende, specielt siden verdensmesterskaberne i Jérez i 2003 og OL i 2000, hvor Rafael Soto blev nr. 4 på sin spanske hest Invasor. Interessen stiger i takt med, at de danske hestefolks viden om hestene øges og der findes nu også flere stutterier i Danmark, som specialiserer sig i racen. Ifølge Marianna Gravgaard, der er bestyrelsesformand for Dansk P.R.E. Avlsforening er der nu 175 P.R.E. heste i Danmark, et tal der stiger langsomt, men sikkert. ”Især dressurryttere og de, der er interesseret i den gamle klassiske dressur, har stor interesse i P.R.E. hestene. Mange stutterier har etableret rigtig gode kontakter til avlere i Spanien, hvilket giver mulighed for at købe heste af stadig større kvalitet,” siger Marianne. Hestene avles nu overalt i Spanien, men først og fremmest i Andalusien, specielt i områderne omkring Murcia, Lorca, Málaga, Cádiz, Sevilla og Córdoba, hvor de store avlere har op til flere hundrede heste.
Prisen for en spansk hest ligger mellem 40.000 kr for et føl og 150.000 kr. for en god unghest, afhængende af kvalitet og alder, mens trænede heste og avlskårede dyr kommer op i en helt anden prisklasse. Køb af heste er liebhaveri og, som med så meget andet, er prisen et spørgsmål om udbud og efterspørgsel.
 Det som vækker de flestes interesse for specielt den spanske hest, er dens evne for dressur og den klassiske ridekunst, som adskiller sig fra almindelig dressurridning ved de særlige øvelser ”skolen over jorden”, som man ser på rideskolen i Wien og i Jérez de la Frontera. Skolen over jorden betyder, at man træner øvelser stående, en metode, der har sit udspring i krigstid. Da skulle hesten kunne beskytte rytteren mod angribere, den skulle kunne stå på bagbenene, sparke bagud, værne som skjold og beskytte sin rytter. Den skulle kunne stå på stedet og trave (piaf og passage), klar til at springe frem så rytteren kunne manøvrere på slagmarken og derfor var dressur af heste ikke kun en teknik, men en kunstart baseret på et meget tæt forhold mellem hest og rytter.
I Spanien er det primært hingstene, der rides, mens hopperne beskæftiger sig med at producere føl. For at få hingstene til at forholde sig rolige, undgår man almindeligvis, at de får kontakt med hopperne og derfor står der normalt kun hingste i en spansk ridestald. I Danmark er der mere tradition for at man ridder både hopper og hingste, for at få konstateret brugbarheden hos begge forældre. Hingstene bliver derfor ofte kastreret, hvis de ikke skal bruges til avl og mange stalde eller rideklubber ønsker ikke at opstalde dem, fordi det giver uro i stalden. Tilridning starter, når dyrene er omkring 3 år gamle og de kan, ved korrekt pasning og træning, holde til de er 20-25 år gammel.

Danser med heste
Rideskolerne i Jérez de la Frontera og i Wien er stederne, der først og fremmest tænkes på, når det drejer sig om opvisningerne med de såkaldte dansende heste. Siden har andre steder, såsom Escuela de Arte Ecuestre i Estepona og El Ranchito i Torremolinos, også startet med opvisningerne. Hesten er ideel til dressur, men også til almindelig ridning og endelig kan den springe og bruges til westernridning. Det er imponerende at se, hvordan hestene danser og lader til at svæve i luften og sammen med musikken, der er en vigtig del af showene, bliver man revet med. Man kan også se, at hestene faktisk nyder at være i rampelyset. Træningen af hestene efter spanske principper er nyt i Danmark og er derfor endnu ikke en konkurrencedisciplin, men som i Spanien, kan man nu også i Danmark opleve de spanske heste i fuld udfoldelse.
Gammel Dansk
Den spanske hest er stamfaderen til to danske hesteracer; Frederiksborgeren og Knabstrupperen. Christian IV (1577-1648) importerede spanske hingste til sit stutteri for at forbedre de eksisterende danske heste. Hestene blev ikke blot brugt i krigstid, men også i landbruget var der brug for stærke, udholdende heste. De to hesteracer betegnes i dag, sammen med den jyske hest, som værende danske.

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen